84326334-BWIT6

   Hanmoosadojang tillhör...   
World Haidong gumdo Federation
Swedish Haidong gumdo Association


Haidong gumdo är en modern Koreansk svärdkonst och kampsport där fokuset ligger i att du ska bemästra dig själv genom svärdet.
1982 etablerades Haidong gumdo i Korea och till  Sverige kom stilen 2001. Haidong gumdo kan man träna på ett flertal klubbar vilka står under organiserade under Swedish Haidong Gumdo Association. Samtliga klubbar i Sverige har en nära relation till HQ i Korea samt European Haidong gumdo Association med
 
Grand Master Han Sang Hyun och Master Lee Chul Kyung.

Vad tränar man i Haidong gumdo ?                         

Man tränar: Grundteknik, kampmönster, sparring, hugg mot mål, meditation både sittande och i rörelse och som avancerad även skarpa hugg mot bambu rör och halmkärvar.

Haidong gumdo baseras på dynamiska rörelser och den visuella kraften i svärdteknikerna, fångar ögat och fantasin. Elegant, flytande och kraftfullt är ett sätt att beskriva Haidong gumdo.
 


Vilken svärdmodel används i Haidong gumdo ?

Haidong gumdo speglar det forna korea och har sitt ursprung i det gamla koreanska stridsmanualen Muyedobotongji från 1798, står beskrivit olika vapenmetoder bla. olika svärd metoder...
Den svärdmodelen Haidong gumdo har, är mycket likt den japanska svärdet, som var/är överlägset.  Böjd klinga, för att få en kraftfullare genomskärning i målet. Den stora skillnaden är att klinga är bredare på den koreanska modelen och hur man praktiserar med vapnet.
Haidong gumdo har 4 svärdmodeler och varje model har ett specielt syfte. Säkerheten går först!
 

MOKGUM
betyder träsvärd och är ett nybörjar svärd. Den är ganska lätt, med inristat av koreanska tecken Haidong gumdo i hantaget, som betyder i stora drag...
                                      " Svärdkonsten från österhavet "

KA GUM
är ett blunt aluminum svärd med balja, perfekt för mellan nivå utövare, då de tränar baldo ⇔ chakgum samt Gumbup intensivt. 

Anjeon Gum Anjeon Gum

ANJEON GUM
används i kombination av sparring / precision träning. Fullkontakt svärd av gummi, plast och är mycket flexibelt. Används av nybörjare samt mästare!

JIN GUM
har skarpa ägg och får enbart praktiseras av svartbälten och mästare och när man fyllt 18år. Det finns många olika modeler av Jingum, här är några...

 

  • Dragon Jingum  - största svärdet av Haidong Jingum
  • Tiger Jingum  -  lättare än dragonsvärdet, mönster träning
  • Samgakdo -  triangelformad, mycket tunt blad. Mjuka material 
  • Turtle Jingum - Kort svärd, lätt att hantera perfekt för precision. 

Om du ska börja tävla i Haidong gumdo behöver du...
avancerade kombinationer av svärdstekniker och dynamisk meditation, därför måste du träna flitigt för att bli en Mästare. I internationella sammanhang har Hanmoosadojang vunnit medaljer från både EM och VM.